14. 12. 2014

Cukroví: Smetánky

Tento rodinný recept je velmi oblíbený. Je to tak jednoduché cukroví a přitom tak chutné, že se po něm vždycky zaprášilo. Výhoda je, že není potřeba nechávat ho uležet a můžete ho tedy připravit v podstatě na poslední chvíli.









Budete potřebovat:

Na 8 plechů, příprava: těsto - 10 minut plus odležení přes noc, dále pečení podle toho, jak rychle vám to půjde a kolik máte doma plechů, ale minimálně 45 minut určitě

2 kelímky zakysané smetany (2 x 190g)
600g hladké mouky
300g másla (hodně změklého)
170g co nejhrubšího cukru krupice
1 vejce

Postup: Rukama vytvořte kompaktní vláčné těsto ze směsi másla, mouky a zakysané smetany. Nechejte uležet přes noc v lednici zabalené v potravinářské fólii. Předehřejte troubu na 180 st. Před vyválením a vykrajováním těsto nechejte cca 10 minut při pokojové teplotě, pracovní plochu poprašte moukou a těsto vyválejte na cca 0,5cm výšku. Vykrájejte tvary a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Jednotlivé kousky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte cukrem - dle chuti, ale můžete více, protože těsto cukr neobsahuje. Pečte 10-12 minut. Cukroví není potřeba nechat zaležet, v chladu však vydrží týden, dva.




2 komentáře:

  1. Vida, tohle vůbec neznám. A přitom tyhle jednoduché druhy cukroví mám nejraději. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat