29. 4. 2016

Eclairs au chocolat

Tento francouzský sladký moučník z odpalovaného těsta mám moc ráda. Existují varianty s čokoládovou polevou, karamelovou a mnoha dalšími. Když jsem si v eshopu www.ozdobdort.cz všimla směsi na jeho přípravu, byla jsem hlavně zvědavá a pro srovnání jsem ji chtěla vyzkoušet, protože jinak podobné směsi nepoužívám a raději si všechno připravuji domácí, ale zvědavost zvítězila. No jenže já jsem si vlastně skoro představila, že se to i samo upeče :D a to jsem tedy musím říct byla trochu zklamaná :D. 

Se směsí na přípravu odpalovaného těsta se pracuje snadno a rychle a to je také její největší výhoda. Dovedu si představit, že bych směs znovu použila v případě, že bych potřebovala vše připravit opravdu VELMI rychle, na poslední chvíli. Záporně však z mého pohledu musím ohodnotit výslednou chuť těsta, protože mi připadalo celkem dost slané, kdyby bylo jen o trochu méně bylo by skvělé, je ale také možné, že pro někoho jiného by příliš slané nebylo... 

Dejte mi vědět, jak se daří příprava odpalovaného těsta vám a jestli máte nějaký oblíbený recept nebo tip na přípravu éclairs :) krásný večer, Tereza 



Budeme potřebovat:

Na 2 plechy, tedy cca 24ks éclairs, příprava: 10 minut, pečení: 45 minut, zdobení/plnění: 10 minut

Směs na přípravu těsta - klik
400ml vody
100g másla
8 vajec

Na krém:
2 kelímky smetany ke šlehání (ideálně 40%)
dle chuti cukr moučka, třtinový cukr, nebo kokosový cukr - můžete i více, těsto není sladké vůbec

Na ozdobu:

50-60g čokolády na vaření - rozpuštěné

Postup:

Dle návodu na obalu připravíme těsto. V rendlíku přivedeme skoro k varu vodu s máslem, přidáme směs a rychle promícháme - měla by se začít lepit a utvářet takové chuchvalce. Necháme chvilku zchladnout a přendáme jí do kuchyňského robota, na pomalé otáčky těsto promícháme a pomalu přidáme vejce.

Jakmile je směs hladká a spojená máme hotovo. Směsí naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem naneseme podlouhlé vyšší vrstvy těsta.

Troubu předehřejeme na 160 st. a těsto dáme péct na 45 minut. Po vyjmutí necháme éclairs zchladnout.

Mezitím si vyšleháme smetanu do velmi tuhé konzistence a smícháme dle chuti s cukrem. 

Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu (menší misku nasadíme na malý kastrůlek s vodou) a na mírném ohni necháme čokoládu zcela rozpustit. 

Upečené écairs podélně rozkrojíme a naplníme opatrně např. za pomoci lžíce smetanovým krémem. Každý kousek ještě potřeme trochou čokolády a máme hotovo. Před podáváním necháme vychladit v lednici. 



Vytisknout recept

Žádné komentáře:

Okomentovat